Håndholdt hysteri

This post is also available in: English, Spanish

Foto: Anne Aaby

Tre dager inn i Mobile World Congress er det på høy tid å kalle en spade for en spade. Dette er håndholdt hysteri. Velbegrunnet hysteri for å være ærlig. I give you: et fremtidsscenario basert på et innblikk i en svært forunderlig mobil verden.

2 milliarder mennesker har smartmobiler i verden i dag. Siden vi er 7 milliarder mennesker på jorda og det totalt er 9 milliarder håndholdte smartphones og tablets, sier det seg selv at fenomenet ennå er konsentrert på noen få av oss.

Her på World Mobile Congress 2012 i Barcelona har ledende bransjeaktører definert bedre spredning som en sentral visjon. Disse strategiske valgene gir utslag som produksjon av featuremobiler, stadig billigere smartmobiler, sponset utvikling av digitale nettverk og utvikling av plattformer som Facebook Zero. Dette vil uten tvil bety et hav av nye muligheter for mennesker som i dag er ekskludert.

Bedre spredning av digitale verktøy som kobler folk sammen vil bidra sterkt til å jevne ut geografiske og økonomiske barrierer for læring, innovasjon og økonomisk utvikling. Dette perspektivet er løftet høyt opp gjennom hele kongressen. «Emerging markets» er viktige for bransjen. Allerede nå høstes historier om samfunn og enkeltpersoner som kan vise til enorm utvikling på grunn av smartmobilenes mektige egenskaper.

Innen 2020 sier estimatene at vi vil kunne telle 24 milliarder tilknyttede håndholdte enheter. Jeg krysser fingrene for at vi deler mer rettferdig med andre mennesker, veldig klar over at kjøleskapet, bilen og bikkja er sterke konkurrenter.

Hva vil den gjøre for deg?

Your mother, brother, sister or lover? Disse mobile duppedittene utvikler seg i alle mulige retninger og vil fylle stadig flere roller og funksjoner. Bilens duppeditt vil kunne scanne bilen før du setter av gårde og sier fra om at du har glemt mobilen. Den legger opp en rute som tar høyde for real time trafikkbilde, kjøper en kaffe til deg på nærmeste bensinstasjon og sier i fra til bensinstasjonen når du vil ankomme så kaffen er klar. Mobilens duppeditt er synkronisert med alle dine andre digitale enheter, så den ringer deg opp to minutter før avkjørselen til renseriet fordi kalenderen din sier at skjørtene dine er ferdig renset. Din digitale venn har allerede betalt og meldt fra om din beregnede ankomst. Skjørtene henger klare ved ved disken.

Når du kjører inn i byen ser du en reklame som frister med to sykler for prisen av en. Ved hjelp av talekontrollen på mobilen reserverer du to sykler som du vil hente ut lørdag. Du ber bilens digitale duppeditt gi beskjed om dette til datteren din med en gang, med påminnelse til begge to på fredag, når dere sitter lokalisert ved middagsbordet. Du trenger ikke skru ned bilstereoen så mobilen skal høre hva du sier. Den har intelligent hørsel og fjerner all støy utenom stemmen din, som den lytter lydig til.

Mobilen sørger for at du dukker opp på rett sted, til rett tid. Men la oss si at møtet du skulle til blir utsatt 30 minutter. Du trekker møtet 30 minutter lenger ned i kalenderen. Mobilen vurderer situasjonen og anbefaler innhold fra History Channel. Du holder mobilen i lufta med augumented reality funksjonalitet og History Channel viser hvor du skal gå for å komme til et historisk sted. Her bruker du mobilen til å se fantastiske hologrammer av historiske gjenstander og personer.

Mobilene blir superraske innen fem år, antakelig mektigere enn det laptopen din er nå. Og dersom du tillater det, kommer den til å vite de mer om deg, enn det du vet om deg selv. Den vet hva som er yndlingsfargene dine, produktsyklusen til tingene du eier, du kan ta deg betalt med mobilen, du kan betale med den, den vet hvilke kafeer du setter pris på for lunsj, hvilke restaurant du foretrekker senere på dagen og hvilken som passer best på en lørdag. Og den har fullt innblikk i din økonomiske situasjon, siden mobilen også kan brukes til å betale for det du kjøper.

Klokken åtte torsdag kveld, har mobilen funnet ut at huskelisten din er behagelig kort og at muligheten er tilstede for en fortjent pause. Den registrerer at du har sittet stille i to minutter, dytter litt forsiktig i deg og foreslår siste utgivelse av en fantastisk grafisk novelle som du ikke engang visste at du elsket. Tegningene er delvis animert og den grafiske novellen vises elegant på den fantastiske skjermen.

Våre nye håndholdte vil kunne endre form lett, de er formskiftere nærmest, og de vil være designet for å løse problemer uten at du vet det, gjerne før de oppstår.

Formskiftere

Telefon, kamera, prosjektor, fjernkontroll, bryter, kompass, temperaturmåler, lommelykt, spillkonsoll, videokamera, scanner, tegnebrett, fotoalbum, hologram, filmfremviser, helsekort, visittkort, lommebok, sekretær, husnøkkel. Måten vi kan benytte alle teknologiene mobiler tilbyr på har ingen ende, virker det som. Det virker også som som ditt fremtidige jeg vil ha godt av en ting: at bransjen finner en umiddelbar løsning når man mister mobilen.

Nettverkene

Det digitale skillet vil utfolde seg i flere fasetter i fremtiden, enn tidligere. Skillet vil ikke lenger bestå av om man har en datamaskin eller ikke. Barn under 13 år har man begrensede muligheter til å inngå juridiske avtaler med. Det betyr at barn i stor grad vil ekskluderes fra sosiale tjenester som forutsetter dette, noe de fleste gjør. Det vil også være et skille mellom folk som ønsker/takler multidevicetilværelse. Enkelte steder i verden vil det være ekstremt dyrt å bygge ut operatørnettverk. I disse tilfellene ser operatørene for seg at man burde bygge ut såkalt meshnettverk (lokale nettverk, men ikke internett). Alle mulige grep for å knytte til seg flest mulige brukere, synes å være planen.

Fragmenterte plattformer og investeringer i duppedittparken er, og vil være, ekskluderende. Tradisjonell reklame og annonsering i sin reneste form vil forsvinne synes å være den generelle holdningen her på kongressen. Et digitalt skille vil vokse frem og straffe byråer og deres klienter som ikke investerer både i kunnskap, hardware, software og partnerships.

Clouden har vært et hett tema under hele kongressen. Clouden fungerer i dag godt på fixed internet, når vil den fungere like godt på mobile nettverk? Hvordan i all verden skal tjenestene kunne takle alle dataene vi produserer? Hvilke digitale tjeneste vil klare å få din tillit, slik at du velvillig gir fra deg dine personlig data? Folk vil ha tilgang til de tingene som er viktige for dem, de vil kunne bruke mobilene til å sjekke inn, monitorere ting og mennesker. Dersom bransjen ikke klarer å produsere denne tilliten til sanking av personlig data, vil dette være en garantert showstopper for utvikling av denne tilknyttede og informerte verden.

De unge lovende

Jeg lar faktisk CNTV presentere kongressens unge lovende. Videoen ligger under, men den bruker sin tid på å loade, så om du blir utålmodig klikk her for å se reportasjonen om de hotteste smartmobilene og tabletene på world mobile congress 2012.

Flere innlegg er under produksjon om World Mobile Congress 2012. Vi sees i fremtiden!

En kommentar på Håndholdt hysteri

  1. Pingback: Google+ har lansert Events | Renomme blogg | Teaming up for you

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>